Sunday, August 28, 2011

Oched dan Kawan Kawan c:

Assalamualaikum c: #have no intention of wishing selamat hari raya. Lol#
kertas kosong?dari kertas yang kosong ni, corakkan usaha untuk kita berjaya.
Jangan, mengeluh. corakkan dengan pelbagai warna yang mampu
memberikan pelbagai kebahagiaan dalam hidup kita.


Okay tajuk entry kali ni macam tajuk cerita cartoon kat tv jeh. Haha. Welcome to rancangan Oched dan kawan kawan ! #okay aku mengarut -_-
Hurm. Entry kali ini, nak menyentuh sedikit tentang beberapa perkara. Hehe. Apa apa ? ce teka ?


Okay. Memandangkan I ni, ceh ber -ai ai pulak. Memandangkan aku ni bekas pelajar samura yang sangat disayangi hingga kini. Samura yang disayangi ye, bukan bekas pelajar yang disayangi. Haha. Nak lah jugak berkongsi sedikit demi sedikit pengalaman kat sekolah situ. Okay, nak cakap sikit jeh tak panjang. Hehe, Duduk kat sekolah yang bernama Sains Muar ni memang banyak sangat cabaran. Sangat banyak. Fizikal, mental semua teruji duduk kat sekolah. As for my experiences, banyak lah nak list. Haha. Okay, sekolah ni dari form4 tak pernah nak mengajar pelajar pelajar nya berehat and have some freedom. Time form4, orang kata seboleh boleh nya nak kita yang buat, kita yang masuk, eh asyik muka yang sama jelah kadangkadang terlibat dengan aktiviti. Dengan senior kat asrama yang kadang kadang je annoying. Sangat menyeksa jiwa dan mental. Fizikal tak lagi :)


Dan bila naik form5 pula, felt relax, so so so relax sebab we didn't have to join all those ridiculous activities as we have our juniors :) sumpah sayang korang juniors. Lol. But at the same time, korang still kena sibuk untuk handle macam macam benda yang under kita.#jealous tengok orang yang tak busy#. So yang tak berapa busy, belajar, manfaat kan! And ditambah lagi dengan SPM yang menghantui tahun kita masa tu. Ini betul2 menyeksa jiwa raga mental fizikal emosi dan segala bagai. Oh ya. Dengan segala bagai mata pelajaran yang tak pernah dapat di cover since form4. Aigoo~ Nak salahkan busy dengan macam macam tak boleh jugak. Sebab diri sendiri yang nak sibuk sibuk. Tapi alhamdulillah, semuanya dapat diatasi dengan mudah dan dapat result yang okay lah jugak :)


Okay , to conclude kan Oched, camni sebenar nya. Zaien nak cakap sikit jelah, tak banyak pon. Pertama. Tahniah sebab berjaya menjejakkan kaki ke bumi bertuah SAMURA ye adik adik :) Kedua, Oched! anda akan sempat jadi senior ! Ingat ! If I come to samura next year, and you are not there ! Siap ! #apa je boleh buat? =P#


1.Okay, #I oftenly cakap 'okay' eh?# haha. Oched dan kawan kawan. Di sini nak cakap sedikit. Harap dapat buang segala keluhan yang ada dalam diri tu. Ingat, what did Kak Iman and I told you that night, tak ikhlas macam mana pon, mengeluh macam mana pon, you have to accept the truth that you are now at samura. Dah tak boleh nak halang macam mana dah. Takkan sampai SPM nanti masih tak boleh percaya yang you are already at samura? Tak boleh macam tu. Ingat konsep yang diberitahu. Anda kena berSyukur dengan apa yang Allah dah beri, kena Redha dengan ketentuan nya, dan Sabar menghadapi segala dugaan yang datang. Allah tak akan bagi ujian pada hambanya sekiranya kita tak mampu nak hadapi nya. Allah tahu apa yang kita mampu lakukan.


2.Lagi satu, jangan terlalu rasa merendah diri dengan diri kita. Bagus nak jadi humble, but sometimes you have to show to others what you can really do. Jangan melihat orang yang banyak kebolehan terus nak rasa down. Jangan lah jugak, kalau rasa diri tak boleh buat, terus nak mengalah. Ingat, setiap orang ada keistimewaan masing masing. If orang ni pandai, itu memang kurniaan dia dapat. Tapi tak semestinya kurniaan tuhan terus jadi pandai. Mesti ada usaha untuk dia jadi pandai. Usaha tu kunci nya. If nak apa apa pon, usaha tu penting. Go for it dengan effort yang betul betul. Usaha untuk belajar betul betul. Semua orang ada keistimewaan diri yang kita sendiri tak pernah discover. Macam Zaien, ini sekadar cerita jelah. I don't really know what ghazal is, how to act, how to sing, what choir is, what kuda kepang is,what forum is, debate and the list goes on. But, bila duduk kat samura, berusaha nak tahu apa yang kita boleh buat, so i've tried everything. Alhamdulillah :) so you can do it okay. Usaha and jangan terlalu merendah diri tengok orang punya kelebihan. Anda ada kelebihan yang anda tak tahu :)


3. Jangan terasa lemah and tak berdaya nak hadapi masalah kat samura. You have to be strong dear. No matter what happened and will happen, you must have the strong to face it. Doa and tawakal mesti selalu. Jadikan benda yang menjatuhkan kita sebagai batu loncatan untuk kita naikkan semangat kita. Setiap yang berlaku ada hikmah and ujian yang diberi kita mampu untuk atasi, cuma sometimes kita tak tau how to deal with it. it's only you who know what should you do. One day you'll know how :) Tak kisah apa pon jadi, kena kuat. Pengorbanan sangat penting untuk kita capai apa kita nak.Jangan stress sangat duduk samura tau. One day you'll regret it and kalau boleh nak balik ke samura. so, sementara ada peluang yang allah dah bagi ni, manfaat kan every second yang ada kat samura. :) Sekolah ni banyak bagi pengalaman kat pelajar tau, dan kejayaan :) Alhamdulillah :)


4.And attention, for some people yang dah biasa dengan support from parents. They might not be able nak survive without them. tapi this is life. You have to deal with it. One day tetap terpaksa tinggalkan parents. but, untuk masalah ni, cuba ikhlas kan hati, niat kan hati, duduk kat samura seikhlas nya untuk penuhkan impian ibubapa kita tau :) dia orang confirm bahagia tengok kita berjaya kat sekolah tu one day.for the sake of their happiness kan ? dia orang mesti nak tengok kita berjaya kat sekolah tu. That's why I said kat atas, pengorbanan sangat penting untuk kita capai sesuatu. Kena berkorban oched dan kawan kawan ! =P Selalu lah call parents if ada masalah kan :) 


5.And if you can't have your parents to support you, thats why you really need to have a friend. true friend. I learnt about friend since masuk samura, sebab hanya kawan yang kita ada untuk kita bergantung masa kat samura :)and till now, i really appreciate them. Kita tak boleh menyendiri kalau ada masalah. I used to isolated myself from others masa ada masalah. Sebab terlalu stress sangat. Sumpah rasa nak mati, tapi nasib baik I have friends yang supported me masa tu. Sangat bersyukur ada kawan masa tu. And if anda rasa macam takde kawan langsung, jangan rasa macam tu, Zaien sendiri pernah rasa perasaan macam takde siapa nak support kita, layan kita and what not. Sebenarnya kita yang rasa jauh dengan mereka, and sebenarnya dia orang tak sedar pon perasaan kita macam mana. Rasa diri ni sangat dipinggirkan. Yeah sebab dia orang ada kawan masing masing and dia orang ada ramai kawan. Kadang kadang orang yang ada ramai kawan ni tak sedar apa kita rasa. Please, kalau ada rasa macam ni, please please talk to someone. You really need someone to talk to dear. REALLY! Sebab dia orang tak tahu sebenarnya apa yang kita rasa melainkan kita luahkan everything so they'll realise that kita sangat perlukan mereka. Faham ?


Harap anda dapat selalu jadi optimis ye dear. Kalau ada masalah jangan simpan lama lama. I-Allah, kalau niat tu ikhlas, semua okay. Smile always okay. Though smiling doesn't necessarily means that you're happy,and sometimes it's actually the sign of silent pain, actually it just means that you're strong enough to face problems. I know you can do it, you can face all the problems dear :)


Selalu berdoa supaya dikuatkan hati, minta kat parents supaya doakan diberikan kekuatan nak hadapi semua nih. Allah sentiasa ada. Family sentiasa ada. kawan pon I-Allah sentiasa ada. Jangan stress, dah nak final kan ? So ingat pesan ni okay. Kalau result teruk even dah usaha and ikhlas macam mana pon. Ingat itu dugaan yang Allah bagi pada kita. Allah tahu kita boleh hadapi nya. Dia saja nak duga kita. Nak tengok kita bersyukur tak dengan ilmu yang Dia beri. Sebab kita tahu, dugaan yang Allah bagi tu boleh dihadapi, usahalah untuk kita perbetulkan semuanya. Mungkin ada silap kita. Kalau masa tu tak berpeluang nak berjaya, akan datang akan ada peluang sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Jangan mengeluh, tension and keluarkan rasa tak bersyukur. Goodluck final ye Oched dan kawan kawan :)

Saturday, August 20, 2011

Kenapa Lelaki Macam Tu Macam Ni ?

Assalamualaikum.
                                       

Okay, entry kali ini aku nak ulas sedikit mengenai perangai sesetengah lelaki yang ada kat atas muka bumi Allah ini.#taksemualelaki#. Hari tu dah bebel pasal perempuan kan. hehe.


Memang dah ditakdirkan and dah tertulis sejak azali lagi bahawa setiap manusia ini diciptakan berpasangan, lelaki dan perempuan. Makna nya one day kita akan berkahwin dengan pasangan kita lah kan. Ok tak mungkin lah lelaki kahwin lelaki perempuan kahwin perempuan kan. Jangan nak mengarut. Lol. Takdir kita untuk berkahwin,#sunah nabi ni# okay, and kesimpulan nya ramai dah anak muda sekarang dah start mencari cari cinta, cewahhhh! berkasih kasih,ber ber dan bermacam macam lagi lah kan. Biasalah jiwa muda remaja bergelora. #excluded me#. Haha. Semua tengah sibuk, yang mana takde siapa nak kat dia, berduka lara, yang mana ramai sangat terkejar kejar dia, menyorok nyorok. Haha macam macam karenah lah. Anak muda.


Okay kita ambil majoriti lah. Dalam setiap percintaan and what not, memang confirm lah lelaki akan mengambil langkah awal kan, bunga bunga awal and etc. Takkan perigi nak cari timba pulak kan. Lelaki ni, pada pendapat aku lah, and memang fakta, sangat pandai berkata kata, ayat ayat manis, putar belit sana sini. macam dah semulajadi je kan ? Ntah. No comment. Sebab tu agak nya perempuan ni bukan main cepat mencairkan diri kepada lelaki lelaki penggoda nih kan.#taksemuaperempuan#.


Okay, satu je persoalan. tentang lelaki yang bercinta dengan seorang perempuan. Kenapa sesetengah lelaki yang dulu bukan main kan, dia kejar kejar perempuan tu, lepas tu pada akhir nya dia pergi macam tu je, ibarat meninggalkan puntung rokok yang dia orang dah hisap#bagi yang merokok#. ?? Why ?


Susah nak jawab persoalan ini sebab ini terletak pada individu tersebut that main reasons lahh kan. Tapi aku nak bercakap beberapa perkara je. Kenapa lelaki tinggal kan perempuan macam tu je ? Ada dua jenis je yang aku nak cerita, pertama, tinggal kan kerana dan puas atau dah bosan, and kedua tinggalkan atas reason agama and what not.


Fasal jenis pertama,#pasal lelaki jenis ni je# lelaki ni dia suka tukar tukar perempuan macam dia tukar spender agak nya. Aku pon taktau kenapa, tapi untuk lelaki jenis itu jelah. yang setia tu Alhamdulillah. Mungkin yang suka tukar tukar ni ingat ini trend baru agak nya. Diorang buat perempuan ni macam lampin pakai buang je#sorry#. Basah and kotor, terus campak. tak guna kan lelaki macam tu ? Susah betul nak jumpa yang betul betul setia. Pantang jumpa perempuan lawa je terus nak clash, cari awek baru tu. Padahal awal awal dulu bukan main lagi kejar, rayu, mengayat nak ajak couple. Tapi jumpa orang lain senang senang je nak buang sedangkan yang perempuan tu dah sayang gila kat lelaki itu. Sighhh. Tahu tak perasaan perempuan yang ditinggalkan macam tu je ? Kita ni senang jadi lelaki, tak fikir sebab kita dah bahagia. Susah untuk perempuan lupakannya. Perempuan berjiwa sensitif.


Fasal jenis kedua pula, bagus lah kalau dah ada sifat sifat islamic dalam diri tu, kalau tak dulu macam apa lah kan. Bukan nak mengeji atau apa. Okay, cuba bayangkan, dulu bukan main lagi bagi tu bagi ni nak mengurat, bukan main lagi romantik lah, apa lah, semata mata nak bagi perempuan tu cair kat dia, and at last, perempuan tu jatuh dalam dakapan lelaki tu. Okay nampak tu macam kearah maksiat ? Tapi cuba bayang kan, sebab kan dengar ceramah agama and what not, terus nak putus sebab apa, sebab tidak mahu ada maksiat dalam percintaan and what not. Okay, bagus lah kalau lelaki tu nak berubah and tak nak mengumpul dosa. #tapi sebelum ni memang dah terkumpul pon#. Tolong lah faham, tak semestinya bercinta masa muda ni mampu membawa kita ke neraka. Fikir lah elok elok. Bercinta kerana Allah. Kalau takut sangat melakukan dosa, ingat asas percintaan yang elok dalam islam, perlu ada rasa hormat dalam menjalin cinta. Amboi. Haha, hormat kepada perintah Allah , ajaran Rasul and ke atas hak dan maruah di antara pasangan yang boleh menjanjikan hubungan yang berkekalan.
Makna nya lelaki itu kalau nak bercinta, dia kena lah jujur terhadap cinta dia yang terjalin terhadap seorang wanita. Kalau benda benda camni dapat di consider, InsyaAllah seorang lelaki itu tak sewenang wenang nya nak memegang tubuh pasangan nya.See ? islam tak melarang umat nya bercinta, ada batas ada adab ada benda yang perlu kita ambil kira. Jangan lah kalau dengar ceramah agama pasal bercinta terus nak putus. Perempuan tu dah sayang bagai nak rak, tapi at last hati hancur macam tu jeh. lelaki bakal ketua keluarga, bertanggungjawab, perlu pandai fikir and mampu kawal diri daripada melakukan dosa and what not.
Okay ini je dua contoh and benda aku nak cerita. Kesimpulan nya ?


Nasihat 1 : Kepada perempuan. Dalam dua dua situasi yang aku cerita adalah situasi anda ditinggalkan kan oleh golongan golongan lelaki ini. Okay, senang je, bagi aku , pendapat aku lah, engkau orang sepatut nya tidak menaruh kan beribu harapan, atau pun dalam erti kata lain, menyerah kan jiwa dan raga untuk menyayangi boyfriend. Kalau sayang tu ada lah kan rasa sayang, tapi tak mungkin sayang tu melebihi kasih sayang kita kepada Allah, Rasul dan Ibu bapa kita. Fikir fikir kan lah, sebab ini sebagai precaution step. Kalau engkau orang sayang bagai nak rak, tapi ditinggalkan , engkau orang jugak merana kan. Lagi pon, kita tak tahu jodoh kita memang dah ditetapkan untuk kita. kekal ke ? Tidak tahu lagi. Macam tu lah. Jangan lah sampai hati terluka sebab sayang separuh gila #Peace


Nasihat 2 : Ini untuk kaum aku sendiri. Aku sendiri geram dengan kaum aku nih. Hurm. Macam ni lah. Engkau orang kena tahu, perempuan ni hati dia nipis sangat, mudah tersentuh , mudah cair, mudah terluka. Tapi , satu perkara kena ingat, bukan mudah hati perempuan tu nak terbuka untuk seorang lelaki. Faham ? Susah kalau tak faham hati perempuan tahu. Dah tu, jangan lah sewenang wenang nya , engkau dah ketuk ketuk pintu hati dia orang, sampai terbuka luas tu. Then , bila dah bosan atau atas reason yang boleh diatasi, engkau orang nak tinggal kan dia orang macam tu je ? Mungkin ada yang cakap, tinggal kejap je, kalau ada jodoh tu ada lah. Kalau dah macam tu, baik engkau orang tak payah nak ngada ngada ngurat anak dara orang. Tunggu lah jodoh engkau orang. Tapi, memang lumrah dalam percintaan ada yang putus. Kat sini aku cuma nak tekan kan, jaga lah hati seorang wanita. Wanita, dicipta dari tulang rusuk lelaki kan, bukan dari kepala untuk dijunjung, bukan dari kaki untuk dialasi, tetapi dekat dengan bahu untuk dilindungi dan dekat dengan hati untuk disayangi. Jangan biarkan wanita atau pasangan engkau orang dalam keadaan yang berduka. Dia orang ada masa depan. #Peace



Cinta perlu difahami sebagai rasa satu kasih sayang, ada rasa hormat, tanggungjawab, kesetiaan, komitmen , keikhlasan, bermaruah dan ada matlamat. Bercinta kerana ALLAH. Paling senang bercinta lepas kahwin :D
#Aku bercakap je, tapi aku tak reti bercinta#

Wednesday, August 17, 2011

Ini lah aku, dari Sains Muar hingga kini :)

Tiba tiba rasa rindu dengan sekolah, nak berkongsi pengalaman sekolah je.Dari Form4 sampai lah sekarang.
FORM 4
MRS , jadi pawang kuda kepang

First time join ghazal

Ajar bebudak Zapin


Rindu nak jadi junior (ke?)

Kuda :)

Lapor diri : Result exam . lol
best dapat berlakon :)

Show di Beijing, China

Pelakon pelakon :)

Nyanyian Kemerdekaan
Dan banyak lagi gambar tak jumpa untuk lakonan lain, syarahan , pantun, nasyid , bahas, koir and etc.
FORM 5
Ahli Dorm :)


Suasana kat Jatek time ajar junior

I don't know what did i do for MAC :)

Rindu nak tidur time Assembly

Rindu kelas Bio :)

Masa ni jadi KR . Haha :)

Kem kepimpinan ;)

Jadi MC for Coop-ian ? hehe

Nak ulang balik SPM !
Berbuka puasa dengan kelas :'(


Dah nak dekat SPM nih. haha. eh, tu bukan sandal aku (?)

tak join MTK sebab Perfect Score =__=

Miss my LadyGaga Classmates :)

Dapat tgok orang lain pulak berlakon :) #bukanForm5nih#

Dapat tgok orang lain pulak ChoralSpeaking. #bukanForm5jugak#

Rindu cikgu Addmath :)

Radix berlakon nihh #BukanForm5lahh#

Ini Dayang PGL nih. haha #BukanForm5pon#

Cikgu Chemist ! So sorry :(


Cikgu Hamidee Rawk ! :D
Banyak lagi pengalaman best form5, cuma tak banyak gambar jeh :)
My Zapin
Ni junior saya <3

Sibuk sibuk before lawan, masa ni aku dah rapat ngan diorang. tgok tu !

Diorang mula2 tak berape suke dengan aku :) garang sangat

Comel kan diorang, after pertandingan, belanja :) thanks sue

This is Sue Adelina :)

Koko Koko ,takde kerja masa latihan, g jalan buat kerja gila. Sorry Besut :)

Ini Koko yang comel :) Junior :)

Ini masa HKSBP, aku penat jeh :)

Ini pertandingan negeri Johor

Ini show hari raya :)

Happy kan kami ? hehe

Koko, buat muka comel kau ! ;)

Ini masa MRS. Ini my Juniors :)


Ini Koko again :)

MRS petang , <3 juniors :)

Koko , and my Fyda !


Joget ni spontan . haha

First time solek budak. Sengal =_=

Busy dengan diorang :)

Team Girls :)


Sorry mambo and koko, aku tak reti solek =P

Nuha and the gang :)

TV9 , masa ni aku tak menari :(

Senior, kak salha , Cikgu , kak salwa , and me :)

Last moment before SPM
Banyak pengalaman Zapin, ini antara nya lah :)
My Ghazal :)
Ini bilik beku kat PICC =__=

After show kat PICC :)

Masa show kat PICC :)

Termengah mengah berzapin terus menyanyi =__=

Ini bilik salin kat ShangRiLa Hotel :)

Mambo my penyanyi :)

Before show ni dah nak pengsan =__=

After show, bergambar jeh :)

Ini rehat tunggu turn buat show :)

Nasi Lemak Kopi O Tv9 :)

Then , MHI TV3, Sri Pentas :)

After show :)

Kemudian ni kat rumah cikgu Mas, Kahwin :)

My Farah Afiqah there :)

Ini show kenduri kat Muar, stage roboh :)
My Farah again :)

Ghazal + Zapin = Zaien :)

Ini show kat MPJBT :)

My Sri Atma Gelora :)

This one kat KLCC :)

Ringkas jehh. :)

Tak jumpa gambar yang kat PWTC. Tapi ni kami ghazal dan angklung :)
Pengalaman Ghazal pon sangat banyak . Gambar tak jumpa :) Thanks to SAMURA, banyak mengajar and memberi pengalaman. Yang terpenting, thanks to CIKGU ZAINUDIN :) Sayang Cikgu :) sangat sangat :) Klik nama cikgu tu, klik ! :)