Sunday, August 28, 2011

Oched dan Kawan Kawan c:

Assalamualaikum c: #have no intention of wishing selamat hari raya. Lol#
kertas kosong?dari kertas yang kosong ni, corakkan usaha untuk kita berjaya.
Jangan, mengeluh. corakkan dengan pelbagai warna yang mampu
memberikan pelbagai kebahagiaan dalam hidup kita.


Okay tajuk entry kali ni macam tajuk cerita cartoon kat tv jeh. Haha. Welcome to rancangan Oched dan kawan kawan ! #okay aku mengarut -_-
Hurm. Entry kali ini, nak menyentuh sedikit tentang beberapa perkara. Hehe. Apa apa ? ce teka ?


Okay. Memandangkan I ni, ceh ber -ai ai pulak. Memandangkan aku ni bekas pelajar samura yang sangat disayangi hingga kini. Samura yang disayangi ye, bukan bekas pelajar yang disayangi. Haha. Nak lah jugak berkongsi sedikit demi sedikit pengalaman kat sekolah situ. Okay, nak cakap sikit jeh tak panjang. Hehe, Duduk kat sekolah yang bernama Sains Muar ni memang banyak sangat cabaran. Sangat banyak. Fizikal, mental semua teruji duduk kat sekolah. As for my experiences, banyak lah nak list. Haha. Okay, sekolah ni dari form4 tak pernah nak mengajar pelajar pelajar nya berehat and have some freedom. Time form4, orang kata seboleh boleh nya nak kita yang buat, kita yang masuk, eh asyik muka yang sama jelah kadangkadang terlibat dengan aktiviti. Dengan senior kat asrama yang kadang kadang je annoying. Sangat menyeksa jiwa dan mental. Fizikal tak lagi :)


Dan bila naik form5 pula, felt relax, so so so relax sebab we didn't have to join all those ridiculous activities as we have our juniors :) sumpah sayang korang juniors. Lol. But at the same time, korang still kena sibuk untuk handle macam macam benda yang under kita.#jealous tengok orang yang tak busy#. So yang tak berapa busy, belajar, manfaat kan! And ditambah lagi dengan SPM yang menghantui tahun kita masa tu. Ini betul2 menyeksa jiwa raga mental fizikal emosi dan segala bagai. Oh ya. Dengan segala bagai mata pelajaran yang tak pernah dapat di cover since form4. Aigoo~ Nak salahkan busy dengan macam macam tak boleh jugak. Sebab diri sendiri yang nak sibuk sibuk. Tapi alhamdulillah, semuanya dapat diatasi dengan mudah dan dapat result yang okay lah jugak :)


Okay , to conclude kan Oched, camni sebenar nya. Zaien nak cakap sikit jelah, tak banyak pon. Pertama. Tahniah sebab berjaya menjejakkan kaki ke bumi bertuah SAMURA ye adik adik :) Kedua, Oched! anda akan sempat jadi senior ! Ingat ! If I come to samura next year, and you are not there ! Siap ! #apa je boleh buat? =P#


1.Okay, #I oftenly cakap 'okay' eh?# haha. Oched dan kawan kawan. Di sini nak cakap sedikit. Harap dapat buang segala keluhan yang ada dalam diri tu. Ingat, what did Kak Iman and I told you that night, tak ikhlas macam mana pon, mengeluh macam mana pon, you have to accept the truth that you are now at samura. Dah tak boleh nak halang macam mana dah. Takkan sampai SPM nanti masih tak boleh percaya yang you are already at samura? Tak boleh macam tu. Ingat konsep yang diberitahu. Anda kena berSyukur dengan apa yang Allah dah beri, kena Redha dengan ketentuan nya, dan Sabar menghadapi segala dugaan yang datang. Allah tak akan bagi ujian pada hambanya sekiranya kita tak mampu nak hadapi nya. Allah tahu apa yang kita mampu lakukan.


2.Lagi satu, jangan terlalu rasa merendah diri dengan diri kita. Bagus nak jadi humble, but sometimes you have to show to others what you can really do. Jangan melihat orang yang banyak kebolehan terus nak rasa down. Jangan lah jugak, kalau rasa diri tak boleh buat, terus nak mengalah. Ingat, setiap orang ada keistimewaan masing masing. If orang ni pandai, itu memang kurniaan dia dapat. Tapi tak semestinya kurniaan tuhan terus jadi pandai. Mesti ada usaha untuk dia jadi pandai. Usaha tu kunci nya. If nak apa apa pon, usaha tu penting. Go for it dengan effort yang betul betul. Usaha untuk belajar betul betul. Semua orang ada keistimewaan diri yang kita sendiri tak pernah discover. Macam Zaien, ini sekadar cerita jelah. I don't really know what ghazal is, how to act, how to sing, what choir is, what kuda kepang is,what forum is, debate and the list goes on. But, bila duduk kat samura, berusaha nak tahu apa yang kita boleh buat, so i've tried everything. Alhamdulillah :) so you can do it okay. Usaha and jangan terlalu merendah diri tengok orang punya kelebihan. Anda ada kelebihan yang anda tak tahu :)


3. Jangan terasa lemah and tak berdaya nak hadapi masalah kat samura. You have to be strong dear. No matter what happened and will happen, you must have the strong to face it. Doa and tawakal mesti selalu. Jadikan benda yang menjatuhkan kita sebagai batu loncatan untuk kita naikkan semangat kita. Setiap yang berlaku ada hikmah and ujian yang diberi kita mampu untuk atasi, cuma sometimes kita tak tau how to deal with it. it's only you who know what should you do. One day you'll know how :) Tak kisah apa pon jadi, kena kuat. Pengorbanan sangat penting untuk kita capai apa kita nak.Jangan stress sangat duduk samura tau. One day you'll regret it and kalau boleh nak balik ke samura. so, sementara ada peluang yang allah dah bagi ni, manfaat kan every second yang ada kat samura. :) Sekolah ni banyak bagi pengalaman kat pelajar tau, dan kejayaan :) Alhamdulillah :)


4.And attention, for some people yang dah biasa dengan support from parents. They might not be able nak survive without them. tapi this is life. You have to deal with it. One day tetap terpaksa tinggalkan parents. but, untuk masalah ni, cuba ikhlas kan hati, niat kan hati, duduk kat samura seikhlas nya untuk penuhkan impian ibubapa kita tau :) dia orang confirm bahagia tengok kita berjaya kat sekolah tu one day.for the sake of their happiness kan ? dia orang mesti nak tengok kita berjaya kat sekolah tu. That's why I said kat atas, pengorbanan sangat penting untuk kita capai sesuatu. Kena berkorban oched dan kawan kawan ! =P Selalu lah call parents if ada masalah kan :) 


5.And if you can't have your parents to support you, thats why you really need to have a friend. true friend. I learnt about friend since masuk samura, sebab hanya kawan yang kita ada untuk kita bergantung masa kat samura :)and till now, i really appreciate them. Kita tak boleh menyendiri kalau ada masalah. I used to isolated myself from others masa ada masalah. Sebab terlalu stress sangat. Sumpah rasa nak mati, tapi nasib baik I have friends yang supported me masa tu. Sangat bersyukur ada kawan masa tu. And if anda rasa macam takde kawan langsung, jangan rasa macam tu, Zaien sendiri pernah rasa perasaan macam takde siapa nak support kita, layan kita and what not. Sebenarnya kita yang rasa jauh dengan mereka, and sebenarnya dia orang tak sedar pon perasaan kita macam mana. Rasa diri ni sangat dipinggirkan. Yeah sebab dia orang ada kawan masing masing and dia orang ada ramai kawan. Kadang kadang orang yang ada ramai kawan ni tak sedar apa kita rasa. Please, kalau ada rasa macam ni, please please talk to someone. You really need someone to talk to dear. REALLY! Sebab dia orang tak tahu sebenarnya apa yang kita rasa melainkan kita luahkan everything so they'll realise that kita sangat perlukan mereka. Faham ?


Harap anda dapat selalu jadi optimis ye dear. Kalau ada masalah jangan simpan lama lama. I-Allah, kalau niat tu ikhlas, semua okay. Smile always okay. Though smiling doesn't necessarily means that you're happy,and sometimes it's actually the sign of silent pain, actually it just means that you're strong enough to face problems. I know you can do it, you can face all the problems dear :)


Selalu berdoa supaya dikuatkan hati, minta kat parents supaya doakan diberikan kekuatan nak hadapi semua nih. Allah sentiasa ada. Family sentiasa ada. kawan pon I-Allah sentiasa ada. Jangan stress, dah nak final kan ? So ingat pesan ni okay. Kalau result teruk even dah usaha and ikhlas macam mana pon. Ingat itu dugaan yang Allah bagi pada kita. Allah tahu kita boleh hadapi nya. Dia saja nak duga kita. Nak tengok kita bersyukur tak dengan ilmu yang Dia beri. Sebab kita tahu, dugaan yang Allah bagi tu boleh dihadapi, usahalah untuk kita perbetulkan semuanya. Mungkin ada silap kita. Kalau masa tu tak berpeluang nak berjaya, akan datang akan ada peluang sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Jangan mengeluh, tension and keluarkan rasa tak bersyukur. Goodluck final ye Oched dan kawan kawan :)