Friday, November 25, 2011

Post Dari Hati

Assalamualaikum :)


Kali ini aku nak buat post yang tertulis lama dalam hati aku :) Terdetik hati aku untuk menulis tentang ni apabila aku ada terbaca one status from Facebook :


"it's not really hurt when you lose your bf/gf, but when you lose you bestfriend, it hurts really bad"


Betul kan statement diaaaa? So trueeee right?? Do you guys love your Bestfriends?? Of course you do (:
Aku taktahu apa nak cakap sebenarnya. Sebab bila ada something yang kau pendam kat dalam hati ni, for sure, kalau kauorang nak luahkan dan curahkan perasaan tu dalam perkataan adalah satu kemustahilan. Ceh ayat pelik keluar. Hehe. Oleh itu now, which is today, aku akan cuba korek korek korek dan keluarkan supaya perasaan tu boleh jadi coretan. At least lega hati ni, hilang beban dalam hati.


Setiap sesuatu perkara yang berlaku ni melibatkan hati dan perasaan. Cuma kita sahaja yang sedar atau pun tidak sedar akan hubungkait ini. For instance, when you go to a kiosk let say, then you ask the makcik how much is the kuih, the jajan and what not. Let say for an hour you ask the makcik macam macam, and lastly you buy nothing. What do you think about the makcik's feeling?? This is a simple example yang aku rasa agak logik lah. Macam bagi harapan kat makcik tu, padahal kau tak sedar pon sebab bila kau dah tanya tanya kau ternampak kiosk lagi satu (kat puncak alam banyak kiosk). Kecil hati makcik tu. Aku rasa lah macam tu. Haha.


But now, I'm not gonna write about makcik's feeling lah. Aku nak cerita sikit kesan yang aku rasa daripada sikap kecil hati yang dialami selama ini. Oleh siapa? Siapa jelah yang kau suka. And mesti kauorang ada rasa juga and maybe you're in the same situation, cuma tak boleh nak luah kan semua. But now I'm ready! Haha. Tahu tak apa dia perasaan yang terpendam sebab menjaga hati orang lain ? Pernah rasa? pernah alami? Atau you're one of the person yang tak perasan pon kauorang mengecilkan hati kawan kauorang?


Kadang kadang kan, benda yang mengaitkan hati dan perasaan ni boleh bawa pada keburukan. Contoh nya macam akan kehilangan kawan, or NYARIS NYARIS hilang kawan. Ini je yang aku nak cerita. Kauorang pernah tahu ke macam mana rasanya sakit hati ini kalau kauorang mengalami perubahan? Pernah? Kalau pernah baguslah, kita sama. Contoh nya, dulu kau jenis yang suka sakitkan hati orang and gembira bila tengok orang sakit hati dengan kau? Dulu aku suka beb macam tu. Suka orang benci aku. But bayangkan if now tiba tiba kau berubah jadi orang yang sangat sabar bila disakitkan hati or dikecilkan hati, sebab kau ada bestfriends and nak jaga hati kawan kauorang. And orang yang kecilkan hati kita tu tak perasan pon. Aku rasa sakit beb. Tapi biasalah, what goes around comes around kannn ? So I have to face it no matter what!


Tak kisah lah pasal perubahan tu. Aku ni nak bercerita ikut sedap je, sebab malas nak ikut point point kann. hehe. And now aku nak cakap pula pasal perasaan kecil hati yang kau pendam terhadap seseorang. Kau tahu tak rasa nya, bila kau pendam kan rasa kecil hati tu sebab sesuatu dan macam macam lagi? Tahu rasa nya macam mana? Sakit bro aku cakap. Sangat sakit and kau tahu, sampai kan nyaris nyaris aku tak pernah kisah pon orang tu text aku ke tak or aku tak pernah kisah or teringin nak chat kat Facebook bila aku nampak dia online. Sampai macam tu sekali effect pada diri aku bila aku pendam perasaan kecil hati. Mujur lah tak sampai ke dendam. Takde motif pon nak dendam.


Next seterusnya, apa kau rasa bila orang yang buat kau kecil hati tu, text and minta maaf? Tiba tiba tau. And kau tahu apa aku rasa masa tu? Aku rasa aku dah kembali macam dulu. Aku tak kisah pon perasaan orang. Tapi alhamdulillah tak lah. Walaupun awal tu aku baca dalam keadaan takde perasaan, tapi lastly hati aku lembut balik. Sebab aku sayang kawan aku. Siapa tak sayang kawan? Tak kisah lah kawan aku sayang aku ke tak. Tapi aku sayang diaorang. Nasib baik ada perasaan sayang yang boleh lembut kan hati aku balik. Aku kalau tak , susah nak maaf kan orang. Sebab aku tak mudah maaf kan orang. Memang lah ada yang cakap, sedangkan nabi ampunkan umat. Aku bukan nabi tau. Itu je aku nak cakap. 


Mungkin takde motif apa yang aku bebel panjang panjang ni, kesian siapa yang baca, penat je. Sorry. Tapi siapa je yang baca kan? Haha. So, motif aku nak cakap ialah,
1. Aku ni mudah kecil hati.
2. Suka pendam perasaan kecil hati aku.
3. Tak mudah maafkan orang.
4. I love my Bestfriends and Friends (:


So aku akan tetap dan cuba menjaga hati kawan baik aku sebaik mungkin. Aku taknak ada yang kecil hati disebabkan aku sebab aku sayang kauorang and sebab nya aku tak nak hilang bestfriends aku. Macam yang dalam status yang aku baca tu. It hurts really bad :(


So, bye :)

Thursday, November 3, 2011

Nikmatnya Merokok (?)

Assalamualaikum J

Okay tengok tajuk post aku tu tengok! Nikmat nya merokok J Kan? Okay aku taktahu. Haha. Jangan salah faham. Aku nak cerita sikit je pasal merokok ni. Aku ada jugak tanya kawan kawan, apa yang best nya merokok? So diaorang ada jawab yang merokok ni feel gila. Try lah se-pam dua ke kan, confirm nak lagi. Okay itu apa diaorang cakap eh. Aku tak rasa pon yang kalau try sekali dua boleh nak lagi. Bayangkan lah asap yang masuk kat dalam mulut kita. Lepas tu rasa macam makan habuk pon ada agaknya. E! Geli. Ceh macam pernah rasa je kan aku ni. Haha soalan tidak akan dijawab.



So,supaya aku tak akan membebel panjang, aku nak bagitahu lah. Walaupun aku rasa kauorang semua sendiri tahu apa aku nak cakap. Yang dalam rokok tu ada macam macam kandungan kan? And semuanya kandungan yang tak menyihatkan dan mampu membunuh secara senyap senyap. Ada nikotin, tar, toilet cleaner, candle wax dan segala macam jenis racun lah bagi aku. Maknanya if someone sedut rokok tu sekali je dah cukup banyak jumlah nikotin tar and etc yang dia sedut. Sedap sangat ke toilet cleaner? See? Bahaya ke tak kauorang rasa? Kalau dia beli sekotak yang ada 20 batang and harga mencecah RM 10. Ehem ehem. Kalau yang sehari sedut sampai sekotak kau bayangkan berapa banyak jumlah racun racun kotor yang dia sedut? Euww. Lepas tu kiralah berapa tahun dah dia smoke? Ditambah pula dengan pembaziran yang aku kira. Sehari sekotak, sebulan 30 kotak, setahun 360 kotak and jumlah pembaziran ialah tak banyak lah sangat kepala kau cuma RM108000 je? Ouh membazir sangat sangat. Cuba kau kira balik kalau sehari 3kotak? Ada tauu orang macam ni!!

Perkara ni pernah aku bahaskan dengan budak yang merokok and dia bidas aku balik dia cakap cuba bayangkan sehari topup RM10 setahun pon sama je membazir. Tapi betapa lembapnya otak dia so aku bidas balik. Kauorang setuju tak kalau aku cakap jumlah pembaziran yang sama ni memberikan impacts yang berbeza and pembaziran rokok lebih tinggi nisbahnya daripada topup. Sebab at least topup ada kebaikannya. Kau boleh call mak bapak, guna time urgent ke nak call someone. Habis kalau ada kemalangan kat tepi jalan or kau ada nampak orang mati kena bunuh kat lorong gelap mesti kau boleh guna telefon untuk call ambulans ke polis ke kan. Lain lah kalau smokers ni tak berperikemanusiaan and pentingkan diri kan. Aku nak tanya, rokok kau tu boleh ke panggil polis dengan ambulance datang kalau kau dalam keadaan macam tu? Ada ke? Ada? Tak kan? Okay aku menang J

Stop kat situ. Aku cuma nak cakap yang rokok ini membahayakan kesihatan and mampu membunuh. Ini ialah fakta bukan auta. Kau tak percaya kau punya pasal sebab tu hak kau untuk mati sorang-II (maaf biadap). Ouh cakap pasal mati ni, ada benda yang membuatkan aku geram. Iaitu sikap sang perokok perokok handalan. Dalam bahasa kasar yang aku selalu membebel dalam hati ialah

 “kau kalau nak smoke, dah tahu boleh bawa mati, kau mati jelah sorang-II, tak payah lah kau nak smoke kat public lepas tu nak ajak orang ramai mati dengan kau! Mati sorang-II dah lah”

Okay itu bahasa  kasar yang tak mampu nak terucap sebab mostly orang yang terdekat dengan aku pon hisap rokok. Takkan aku nak cakap macam tu kat ayah aku? Tak lah wehh! Cuma aku geram lah. Diaorang tak pernah fikir ke perasaan orang lain yang tak hisap rokok ? kalau orang tu ada semput ke sesak nafas ke kan susah. Dah tu hisap rokok kat public nak tunjuk yang dia ada magic boleh keluarkan asap dari mulut. Kau tahu lah kalau kita pergi mana-II kan ramai hisap rokok. Berapa banyak kepulan asap terhasil? Kang dah masuk bab pencemaran alam aku malas nak cerita panjang.  Alahai. Benci nya! Bukan sahaja yang kat public. Ada jugak jenis orang yang dah tahu dia sorang je hisap rokok, lepas tu nak menyusahkan hidup orang yang tak hisap rokok. Aku ni sesak dada kadang-II tau. Mengenangkan semua orang ada hak masing-II aku diam je. Aku malas nak bersuara banyak.

Okay, aku kalau bebel panjang macam ni bukan kauorang reti sedar pon sebab kauorang still akan melekatkan batangan batangan rokok itu di bibir hitam kauorang. Hisap lah banyak-II sebab aku malas nak cerita panjang. Betul kauorang akan susah nak berhenti. Kang kalau nak berhenti demam sana sini(*nanti aku cerita kat bawah). Hidup tak menentu sebab konon nya rokok ni mampu bagi tenaga kan? Tenaga atuk kau lah! So aku cuma nak minta tolong secara baik je dari kauorang warga warga peng-hisap rokok. Jangan lah menyusahkan hidup orang lain yang tak hisap rokok. Kalau kauorang nak hisap rokok, kauorang bawa lah sekali botol kosong ke, plastik kosong ke kan. Lepas kauorang hisap, hembuskan elok –II kat dalam bekas yang kauorang bawa tu. Nanti balik rumah buang bekas tu. Idea yang menarik kan? Kalau kauorang cakap membazir nak bawa botol baru setiap hari, fikirlah dulu berapa banyak kau membazir dengan rokok tu okay J

Ouh nasib baik shisha tu tak boleh dibawa sambil bawa motor ke kan, kalau tak mesti ramai hisap shisha. Lagi pening kepala aku. Walaupun rasa dia sedap kan, bau pon sedap tapi lagi bahaya dari rokok lah nok! Haha. Ceh macam pernah rasa je aku ni kan? Okay soalan tak akan dijawab. Bye.

* Yang aku nak cerita pasal demam sana sini lah. Memang betul wehh susah nak berhenti rokok. Bukan aku lah! Junior aku masa kat sekolah dulu, selalu sangat tak datang sekolah sebab demam lah. Muka tak bermaya je selalu. Last-II dia mengaku dekat aku di koridor dorm senyap-II. Dia cakap dia dah start smoke kat hostel and dia nak cakap kat aku dulu before senior lain yang cerita kat aku. Yelah takut aku marah. Aku kan senior katil dia. Haha aku redha je, janji nak berhenti tapi sampai sekarang tak boleh L

#aku dah pesan anak saudara aku, kalau dia hisap rokok dah besar nanti, aku belanja dia makan. Makan nasi digaul dengan 10 batang rokok yang hancurhancur berkuahkan habuk rokok bapak aku. Kalau tersedak aku bagi dia minum air tembakau#