Saturday, April 7, 2012

Tentang Ikatan Silaturahim :)

Assalamualaikum :)


Berikut adalah perkara perkara yang menguatkan ukhuwah islamiah berdasarkan panduan Rasulullah s.a.w. :


1. Memberitahu kepada sahabat bahawa tujuan ikatan persahabatan adalah kerana Allah :
Anas bin Malik r.a. meriwayatkan, "Ada seorang lelaki berada disamping Nabi s.a.w. lalu salah seorang sahabat lalu dihadapannya. Lalu dia berkata, "Ya Rasulullah! Aku suka kepada lelaki itu." Nabi s.a.w bertanya kepadanya, "Adakah kamu telah memberitahu kepadanya?" Dia menjawab, "Tidak." Kemudian Rasulullah bersabda, "Beritahu kepadanya." Lantas lelaki tersebut bertemu dengan sahabatnya seraya berkata, "Sesungguhnya aku menyukaimu kerana Allah." Kemudian sahabatnya menjawab, "Semoga Allah mencintaimu kerana engkau mencintaiku kerana-Nya.""(Riwayat Abu Daud)


2. Saling mendoakan sahabat tanpa pengetahuannya :
Abu ad-Darda' r.a meriwayatkan bahawa beliau mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesiapa yang mendoakan saudaranya ketika ketiadaanya,maka malaikat yang menjadi wakil untuknya akan berkata, "Amin! Engkau juga wahai yang berdoa mendapat seperti apa yang didoakan."" (Riwayat Muslim)


3. Menunjukkan kegembiraan dan senyuman apabila berjumpa :
Abu Zar al-Ghifari r.a meriwayatkan, Nabi s.a.w. telah bersabda kepadaku, "Janganlah engkau meremehkan kebaikan,walaupun kamu berjumpa dengan saudaramu dengan wajah yang manis." (Riwayat Muslim)


4. Berjabat tangan apabila berjumpa :
Al-Bara' bin 'Azib r.a meriwayatkan, Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidaklah dua orang Muslim yang berjumpa lalu berjabat tangan melainkan kedua duanya diampuni dosanya sebelum berpisah." (Riwayat Abu Daud)


5. Mengetahui namanya dan ahli keluarganya :
Yazid bin Nu'amah adh-Dhabbi r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila seorang lelaki menjadikan seorang lelaki sahabatnya, maka hendaklah bertanya tentang namanya, nama ayahnya dan siapakah dia. Sesungguhnya ia (perbuatan tersebut) lebih mengeratkan kasih sayang." (Riwayat at-Tirmizi)


6. Memberikan hadiah pada waktu yang sesuai :
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda, "Berikanlah hadiah nescaya kamu akan saling bertambah kasih sayang." (Riwayat al-Baihaqi)


Re-type :)

Thursday, March 8, 2012

Ukhwah Fillah :)


Assalamualaikum :)





Hari ni ayat sopan sedikit :)
Satu.
Saya memang sayang kawan kawan yang saya sayang tak kisah lelaki atau perempuan.

Dua.
Sebab bagi saya itu semua ukhwah fillah. Apa itu Ukhwah Fillah? 

Saya define kan as sebuah hubungan istimewa yang terjalin antara jiwa jiwa manusia yang luhur, untuk saling mencintai kerana Allah dan juga saling membenci juga kerana Allah :)

Maksudnya apa?

Mudah.
"Kamu menyayangi saudaramu kerana Allah mencintainya dan membenci dia sekiranya saat dan tika itu dia sedang dibenci oleh Allah."


Bukan lah benci itu means membenci dia kerana dia adalah dia. Tapi, membenci dia kerana maksiat yang dia lakukan :) So takdelah kauorang salah faham apa yang saya cuba sampaikan :)

So apa saya nak cakap ni memang jujur. Ada orang bebel bebel bebel kata macam macam kat saya. Cehh macam nak mengadu pulak. Saya nak cakap ni je. Saya tak kisah apa orang nak cakap  pasal saya. Saya ni homo ke gayboy ke gedik ke apa kejadahnya pon. It's up to you ye sayang :)

Saya sayang keluarga saya itu yang pertama selepas Allah dan Rasul :)

Saya sayang rakan rakan yang selalu dengan saya juga :)

Dan bila saya cakap saya sayang perempuan awak tuduh saya perasan dan sebagainya.
Dan bila saya cakap saya sayang lelaki awak tuduh saya gay dan sebagainya.
Tidak perlulah cemburu dengan kasih sayang yang orang ingin sebarkan.

Kurang kasih sayang ke?

Ingat. 
"Padah bakal menanti kaum muslimin yang tidak memahami konsep dan prinsip ukhwah kerana nanti dia akan jadi ejen perosak!  Dialah orangnya yang akan menjatuhkan semangat saudaranya! Dan dia jugalah yang akan memandulkan impian saudaranya!"


Jadi sejujurnya, sekiranya saya menyatakan rasa sayang saya kepada kawan karib saya seperti Azfar, Husna, Fadzli, Hazirah dan juga rakan rakan saya yang lain,jangan lah cuba memandang serong akan niat saya.

Apa yang saya cari ialah ukhwah fillah. Dan saya tidak mahu mengumpul ego dalam diri seperti kalian kalian semua :) 

Yang saya tahu,
Kita ialah umat terpilih dan diberikan hidayah islam dalam diri kita. Kita ada saudara. Dan kalau bukan kepada saudara kita, kita mahu sayang, pada siapa lagi? Kerana antara kita sedar atau tidak, saudara kita inilah nanti yang akan menjadi jiran kita di akhirat kelak. Jikla kita tidak menyayangi saudara kita mulai sekarang, bimbang bimbang nanti kita tidak akan bersama mereka. Sebaliknya kita akan berkumpul bersama sama dengan fasikin, munafikin dan kafirin. Padanlah, kerana dahulu kita mengangkat mereka menjadi saudara kita! Nauzubillahi min zaalik.

Saya sayang awak :)

Tuesday, February 7, 2012

Pendapat saya Pendapat awak

Hello :)
Assalamualaikum :)
Rindu rasa dihati, nak menaip ringankan jari, bagi pendapat dan inspirasi :)
Takdela inspirasi mana pon, perasan je lebih aku ni, padahal tak ramai pon baca blog aku ni. Haha.

Fine, dah lama terlintas kat hati ni, nak berbicara sedikit,memujuk hati,mengadu kat blog. Haaaa ambik kau ayat berbelit :P Takpe takpe. Akhirnya dapat juga aku nak menaip meluahkan isi hati kann. Saja je nak bagi pendapat bagi orang lain tau :) Cerita pasal pendapat pendapat ni lah. Kadang kadang hati ni rasa nak pecah je melihat perangai manusia di luar sana. Sebelum itu aku nak mengaku la aku ni takdelah sesempurna orang lain. Cuma kadang kadang aku ni suka memerhati sikap orang. Sikap aku? Kaorang nilailah, aku akan cuba jadi yang terbaik and perbaiki diri ini. Hehe.

Berkenaan dengan perkataan 'PENDAPAT' ini, aku yakin semua orang tahu, setiap orang ada hak untuk bersuara dan memberi pendapat masing masing. Tidak dinafikan semua itu. Cuma sama ada pendapat itu pendapat yang bernas mahupun tidak kita ketepikan je dahulu. Sekarang kita nak bercerita tentang hak memberi pendapat. Bagus kalau dapat jumpa orang yang suka bagi pendapat ni. Sebab bukan senang nak dapat pendapat dari orang lain. Yelah, kadang kadang kita pon habis idea kann, so some fresh ideas are needed. Thanks la pada mereka yang suka bagi idea ni. hehe. Itu lah, ada baik dan buruknya. Yang baik itu kita simpan elok elok, yang buruk ni yang kita patut cuba buang jauh jauh. Eeee aku penggal kang kepala kau! Okay lari topic. Hehe.

Apa yang buruknya ni? Apa? Macam bagus je aku nak cerita pasal buruk buruk orang lain ni. Haha. Sorry lah, aku pon ada buruknya. Haha. Okay, apa yang buruk itu aku taktahu lah banyak mana, cuma ini satu benda or habit or perangai or kebiasaan yang dilihat pada sesetengah individu yang pernah aku jumpa or deal with. Jengjengjeng* Sikap suka bagi pendapat mereka sangat bagus, tetapi ada sesuatu yang sepatutnya diaorang reflect iaitu menerima pendapat orang lain. Pendekkan tulisan, diaorang suka bagi pendapat, tapi pendapat orang lain ditolak sewenang wenang nya dan mereka akan pastikan pendapat mereka yang terbetul dan terbaik. Haaaa ambik kau. Ini bukan pendekkann tulisan.. Haha.

Cuba ingat balik kawan kawan, zaman sekolah dulu ke, kat mana mana ke, time kena buat grouping ke, time ada leader ke. Perasan tak yang there will be one or two makhluk yang akan ada perangai macam ni? Perasan? Foineeee! Kesian takde orang layan aku.

Hmm. Kepada sesiapa yang respon tu terima kasih. Terharu sangat. Haha. Nak kata confirm ada tu taktahu lah, terserah pada kauorang lah ye. Bagi aku, memang akan ada. Perangai macam tu kann, sigh, susah nak cakap lah. Kadang kadang diaorang ni nak dia je yang betul. Tension kepala memikirkan. Bukannya apa. Kadang kadang orang lain nak juga bagi pendapat.

--> Macam ni lah, malas nak panjangkan cerita. Okay contohlah anda sebagai seorang ketua dalam satu group ni. Kalau ada slot yang memerlukan aktiviti berkumpulan kann, kerah idea sana sini, first thing is minta pendapat semua ahli, even ahli kau pasif macam faeces sekali pon, kau kena libatkan setiap ahli. Sebab kita sebagai ketua tak boleh lah nak guna kuasa kita supaya pendapat kita saja yang diterima. Sebenarnya, dari idea idea ahli kita pon, kita boleh olah sana sini, jadi idea kumpulan yang baru. Jangan lah ahli bagi idea terus dipangkah and say NO! Kadang kadang pon, idea kita ni limited, kadang kadang juga, idea kawan kawan kita ni out of the box. Pengalaman aku sebagai orang bawahan ni kann, kalau ketua tak endahkan ahli punya idea, mula lah ada aktiviti mengumpat kat belakang tabir. Haha. Bila dah start macam tu, mula lah si ahli tak nak bagi komitmen as a group, lepas tu nanti ketua fikir asyik dia je yang bagi idea and buat kerja. So lain kali fikir dulu kenapa semua tu terjadi.

And tolonglah, kerjasama tu penting. And jangan selalu fikir  diri kita sahaja yang betul sepanjang masa. Kadang kadang kita pon ada salah silapnya. Sebab tu pendapat orang lain pon penting juga. Macam kau! Tolong lah jangan fikir kau je betul setiap masa. Siap nak tunjuk tunjuk bukti. Aku lempang kang. Benda yang sama je bengong. Bak kata orang, kalau nak pergi KLCC bukan ada satu jalan je. Kau lalu celah mana pon still sampai KLCC. Faham? tak kan? Foineee! Haha. Takpe coretan untuk diri sendiri :)

Bye :)