Saturday, April 27, 2013

Mutiara Kata ?

Assalamualaikum ;)


"BAIT BAIT RINDU DATANGNYA DARI ALLAH . RINDU KERANA ALLAH PASTINYA PENGUAT UKHWAH . ANDAI DIRIMU MERINDUIKU LILLAH , HATIKU TURUT MERASAKAN RINDU ITU LILLAH . NUR ITU IBARAT SINAR MATAHARI . MENYINARI TIADA HENTI , DIKALA MALAM BULAN PENGGANTI . BEGITU JUGA SAHABAT YANG AKU SAYANGI , SENTIASA MENYULUH CAHAYA KESEDARAN ."

Ukhwahfillah till Jannah ;)

RT : Satu perkara yang aku pelajari di SAMURA adalah kawan di SAMURA ini ibarat KELUARGA . Kawan yang betul betul ada value FRIENDSHIP which I strongly agree !

" Setiap DUGAAN dan UJIAN itu merupakan hadiah ISTIMEWA untuk kita . Supaya kita tidak leka dan lupa pada-Nya . Kau kuat ! Aku pon kuat ! "

" Tuhan , usah bebankan kami , dengan bebanan yang berat . Seperti , yang pernah Kau berikan kepada umat yang terdahulu dari kami ." 

" Tuhan , jangan pikulkan kami yang tidak kami terdaya . Maafkan salah kesilapan , ampunkanlah dosa dosa . Rahmatilah kami :/ "

" Oh tuhan , tunjukkan ku jalan , untuk menempuhi dugaan ini . Teman maafkan jika ku melukaimu . Moga ikatan ukhwah yang dibina , hingga ke syurga ."

" Aku tidakkan berdaya , menahan hibanya rasa . Redhalah apa terjadi , usahlah dikau kesali . Mungkin ada RAHMAT yang tersembunyi ."

" Aku bersyukur, pada-Mu Ilahi , teman yang dicari selama ini telah aku temui . Ya Allah , aku panjatkan doa agar berkekalan kasih sayang antara kami ."

" Sahabat , aku pohon sokongan , pengorbanan dan pengertian . KepadaMu Allah , aku pohon restu agar ukhwah kami kekal bersatu ."

" Ya Allah , Kau mengetahui hati hati ini . Telah berkumpul kerana kasihkanMu , bertemu dan patuh padaMU . Bersatu memikul dakwahMu . Hati hati ini telah berjanji setia . Bersatu dan menyokong syariatMu . Maka eratkanlah akan ikatannya . Kekalkan kemesraan hati ini , tunjukkan ia jalan yang sebenar . Limpahkan dengan cahaya rabbani Mu yang tak pernah padam , dan lapangkan dengan Iman ."

" Antara tanda cinta yang ikhlas adalah kesetiaan dan suka memberi . Nabi S.A.W bersabda , "saling memberilah kamu , nescaya kamu akan saling menyayangi" Riwayat Muslim ."

" Daripada Anas RA, daripada Nabi SAW sabdanya, "Tidak sempurna iman seseorang itu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri." "

" Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Teman yang baik dan teman yang tidak baik itu diumpamakan seperti pembawa kasturi dan peniup api, maka si pembawa kasturi mungkin memberikan kasturi itu kepada kamu atau kamu dapat membelinya, atau kamu dapat mencium baunya yang wangi. Bagaimanapun peniup api mungkin membakar pakaianmu atau kamu dapat mencium baunya yang busuk.” 

" Sahabat sejati nilainya tiada bandingan. Dia ibarat berlian yang terbenam di dasar lumpur. Meskipun berbalut kekotoran, gemerlap sinarnya terserlah jua. Sahabat sejati juga menjunjung erti setiakawan, kejujuran dan bertanggugjawab. Sama bergembira di waktu senang,  membimbing dan membantu sewaktu diri tergelincir dari batasan."

" Sabda Rasulullah s.a.w: “Apabila seorang itu mendoakan untuk saudaranya di kala tidak berhadapan dengannya, maka berkatalah malaikat : Kamu pun menerima sebagaimana doamu itu”


Ini antara ayat daripada lirik nasyid , doa Rabitah dan Hadis yang aku suka ;) Kalau nak taip semuaa memang banyak sangat :) Ini je yang termampu . Bila aku rindu , ada masalah , atau apa apa sahaja lah , aku selalu ingat balik semua ni :)